Produit 2 sur 76

Mooie antieke brons, Johannes en de gifbeker, getekend Verrebout Paris

TOP STUK

Zeer mooi gedetailleerd beeld met goede proporties voorstellende, apostel Johannes (Johannes de evangelist) met de adelaar en de kelk met de slang (gifbeker). 
Volgens de legende dronk Johannes eens een kelk met gif om zijn geloof te bewijzen. 
De H. Johannes is de beschermheilige van: kunsthandelaars, schrijvers, boekbinders, componisten, uitgevers, boekhandelaars, lithografen, schilders, beeldhouwers, papiermakers, drukkers, kleurders, letterzetters, theologen, glazeniers, spiegelmakers, graveurs, kersentrekkers en korfmakers en van de vriendschap.
Hij werd ook aanroepen bij brandwonden, tegen hagel, vergiftiging, voetwonden en epilepsie.

Deze brons is in 1874 geschonken geweest aan bisschop Faict voor zijn jubileum (25 jaar) als bisschop.
Jean Joseph Faict (Leffinge, 22 mei 1813 - Brugge, 4 januari 1894) was de twintigste bisschop van Brugge. Hij is bisschop geweest van 1 mei 1849 tot 4 januari 1894.

Wie deze brons geschonken heeft is mij onbekend maar het zou mij niet verwonderen mocht het de beeldhouwer zelf zijn die hem dit beeld schonk.
De brons is gemaakt door beeldhouwer August Verrebout die van geboorte een Bruggeling was. 
August Louis Leopold Verrebout (Verrebouckt) is op 30 april 1836 geboren in een groot gezin in de Nieuwegentweg te Brugge. Hij was de oudste zoon van een hovenier, Joannes Verrebouckt en Isabella De Neve die naaister was. Hij had 7 broers en zusters. Zijn vader overlijdt in 1859 als hij 23 jaar is. Als jonge man vertrekt hij naar Parijs waar hij huwt met Cecile Rosalie Tarroux en samen krijgen zijn er een dochter, Heriette Cecile Isabelle Verrebout. 
Als niet onbelangrijk kunstenaar was hij werkzaam in Parijs (Maison Raffl, in de rue Bonapart) en won hij prijzen op de wereldtentoonstelling in Antwerpen (1885), Nouvelle Orleans (1885), Phiiladelphia (1876), Rome (1870), Parijs (1878 en 1897) en Beauvais (1869).
Hij heeft werken staan in de Notre Dame en de Sacré-Coeur, aan de Universiteit van Ottawa, in de kathedraal van Ottawa, in de kathedraal van Canterury, Santiago in Chili, Québec in Canada, etc.
In 1879 (of 1880) volgt hij, Ignaz Raffl als eigenaar op van Maison Raffl. Maison Raffl wordt Maison Verrebout. Het bedrijf is gespecialiseerd in maken van religieuze beelden en fabrikant van kerkinterieurs.
Niet tegenstaande dat August Verrebout in Parijs werkte en er met zijn gezin woonde trouwt dochter Henriette op 15 oktober 1886 met notaris Joannes Franciscus Faict in Oudenburg.
Het kan berusten op toeval, ik heb dat verder niet kunnen achterhalen, maar het zou mij niet verwonderen dat August Verrebout en Mgr J.J. Faict elkaar persoonlijk kende, of heel graag wou leren kennen waarvoor hij dit beeld persoonlijk of in naam van zijn bedrijf schonk aan de bisschop om zijn relatie met hem te versterken.
Wetende dat bisschop Faict op dit moment bezig was met de bouw van een nieuwe kerk in Leffinge (de kathedraal van het Noorden genaamd) kan ik me voorstellen dat August een van zijn mooiste stukken, zoniet zijn mooiste stuk, kado deed aan de bisschop om zo misschien beloond te worden met een opdracht in de nieuwe kerk in Leffinge.  
Al bij al heeft het beeld aldus een mooi verhaal die het met zich mee draagt.
De kunstenaar August Verrebout overlijdt op 23 augustus 1889 in Montlignon (Frankrijk).


Afmetingen beeld: Hoogte 39 cm, breedte 15 cm, diepte 8 cm

Gewicht: 5 kg

Materiaal: brons

Getekend: aan de voorzijde: A sa grandeur Mgr J.J. Faict, évéque de Bruges, A l'occasion de son année jubilaire
aan de achterzijde: Verrebout. Paris, Statuaire

Datering: ca 1874

In perfecte staat

 

 

 


 • Geen verzendingskosten bij een bestelling boven de € 100,-
 • Opspaarregeling 2 maanden (info)
 • Artikels zijn op afspraak steeds vrijblijvend te bekijken in ons magazijn

 

 

#brocante #brocanteur #antiek #antiquair #verkoopzaal regio #Oostende #Brugge #vlaanderen #westvlaanderen #brons #bronze #verrebout #beschermheilige #johannes #apostel #heilige #religieus #bisschop #faict #notaris #beeldhouwer #bruggeling #évéquedebruges #bruges #jubiaire #paris #parijs #passievoorbrocante #Oudenburg #leffinge #heiligenbeelden

 

 

Langues

Panier

Aucun produit dans votre panier.

Volg ons op

Instagram Facebook Printerest

POP-UP-SHOWROOM

Opendeur Passie voor Brocante

Aucun rendez-vous n'est requis lors de notre porte ouverte et l'entrée est gratuite!

Expédition & Paiement

 • LIVRAISON GRATUITE A PARTIR DE 100 euro
 • Belgique: 
 • 0-10kg       6 euro
 • Les Pay-Bas: 
  0-10kg       10,50 euro
 • Prise en charge dans notre entrepôt à Oudenburg
 • Paiement:
  - Virement bancaire

  - A la collecte, contant
  - A la collecte, 
   

 

HEURES D'HEURES D'OUVERTURE DE L'ENTREPôT

Ouvert sur rendez-vous:
lundi          10u-17u
mercredi    10u-17u
vendredi    10u-17u
samedi      10u-17u
dimanche   10u-17u

Vragen

Al onze stukken zijn vrijblijvend te bezichtigen in ons magazijn te Oudenburg.
Wij staan ook steeds klaar om je vragen te beantwoorden!

info@passievoorbrocante.be

Tel.: +32 494 03 43 36

Newsletter

Inscrivez-vous à notre newsletter
S'inscrire

Brocante

brocante

#brocante #vintage #brocanteenligne #antique #antiques #decoration #deco #retourdechine #homedecor #decorationinterieur #retro #interior #vintagestyle #interiordesign #brocantestyle #decovintage #vintageshop #fleamarket #vintagehome #vintagedecor #design #antiek #homesweethome #shabbychic

Brocante sfeerbeelden

© 2018 - 2024 brocante | sitemap | rss | Logiciel e-commerce - powered by MyOnlineStore